Československé sdružení uživatelů TeXu

Přednáška Dávida Luptáka: Sadzba bibliografie podľa normy ISO 690 v systéme LaTeX

Začátek ve 12.45 hodin v sobotu 17. prosince 2016 v budově Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity (Zemědělská 1, 613 00 Brno) v posluchárně s označením Q02 v přízemí budovy Q.

Dodržiavanie normy ISO 690 pri tvorbe bibliografických odkazov a citácií býva vyžadované mnohými inštitúciami nielen v českom akademickom prostredí. V systéme LaTeX však doteraz neexistovala žiadna podpora, ktorá by plnohodnotne riešila túto problematiku. Až na základe referenčnej implementácie balíka biblatex-iso690 vznikol balíček, ktorý splňuje požiadavky normy v plnom rozsahu a výrazne tak zjednodušuje citovanie informačných zdrojov.

Prednáška bude zameraná na oboznámenie sa s novovzniknutou verziou balíka biblatex-iso690, predstaví možnosti jeho použitia a tým poskytne aj stručný náhľad do problematiky týkajúcej sa samotnej normy ISO 690.

Autor je magisterský student Fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně. Téma, o kterém bude přednášet, zpracoval v bakalářské práci Sazba bibliografie dle normy ISO 690 a implementoval v rámci projektu děkana FI MU. Jde o první úplnou TeXovou podporu aktuálně platné bibliografické normy pro češtinu.

Novinky

V sobotu 16. prosince 2023 se bude v Brně (Mendelova univerzita, Zemědělská 1) konat valné shromáždění CSTUGu. > více
Od pátku 14. července do neděle 16. července se v německém Bonnu konala konference TUG 2023. > více
V sobotu 12. listopadu 2022 se bude v Brně (Mendelova univerzita, Zemědělská 1) konat valné shromáždění CSTUGu. > více
Skládanky kompletně spočítané a vysázené pomocí nástrojů TeX a MetaPost. > více
V sobotu 14. května 2022 se bude v Brně (Mendelova univerzita, Zemědělská 1) konat valné shromáždění CSTUGu. > více

> starší zprávy